#STANDWITHUKRAINE

Понад 20 місяців окупації ЗАЕС є грубим порушенням росії проти технології «мирного атому»

Про це зазначив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін під час свого виступу на панельній дискусії в межах Всесвітньої ядерної виставки 2023, що проходить у Парижі.

Петро Котін наголосив, що захоплення російськими військовими найбільшої європейської атомної електростанції – Запорізької АЕС – та перебування в окупації українського персоналу понад 20 місяців є неприйнятним.

У своїй промові до лідерів ядерної промисловості президент НАЕК порушив і питання введення санкцій проти росатому.

«росатом, який є частиною окупаційних сил, залишається однією з небагатьох російських державних компаній, які ще не зазнали міжнародних санкцій. Сьогодні, незважаючи на тяжкі злочини в Україні, корпорація з атомної енергії продовжує постачати ядерне паливо та урановий концентрат, будувати нові та обслуговувати існуючі АЕС за кордоном, тим самим постійно отримуючи нові транші в мільйони євро від західних компаній», – звернув увагу учасників панельної дискусії Петро Котін.

Він нагадав, що для росії енергопостачання завжди було інструментом політичного та економічного впливу на інші країни.

«Україна є чудовим прикладом, який доводить, що можна повністю відмовитися від поставок російського ядерного палива. Процес диверсифікації поставок ядерного палива розпочався не миттєво. Це був довгий шлях і поступовий процес, який пришвидшила війна. Зрештою це призвело до рішення НАЕК «Енергоатом» припинити будь-які закупівлі ядерного палива в агресора», – сказав президент НАЕК.

На той час паливо Westinghouse вже частково використовувалося на українських АЕС.