#STANDWITHUKRAINE

Енергосистема України зміцнилася: Енергоатом завершив ремонт чергового блоку АЕС

На одній з вітчизняних атомних електростанцій на чотири дні раніше запланованого терміну завершили плановий ремонт енергоблоку. Це вже восьмий блок із дев'яти, що зараз, під час війни, працюють на підконтрольній Україні території, який був відремонтований в межах наймасштабнішої за всю історію незалежності ремонтної кампанії в національній енергетиці. Відтак Об'єднана енергосистема нашої держави зміцнилась іще на 415 МВт потужності, що вкрай важливо на початку холодного сезону.

«Вже наступного місяця з планового ремонту виведуть ще один блок АЕС. Відтак до енергомережі будуть під'єднані та працюватимуть на максимальній наявній потужності всі дев'ять енергоблоків, розташованих на підконтрольній Україні території. Тож і протягом цього осінньо-зимового періоду атомна генерація забезпечуватиме понад 50% електроенергії, необхідної Україні», – зазначив Петро Котін.

«Атомна генерація минулої зими стала основою енергосистеми країни і залишатиметься такою цього опалювального сезону. Загалом електроенергії, яку генерують наші електростанції, достатньо для покриття потреб споживачів. Працівники всіх видів генерації та розподільних мереж працюють 24/7, аби вчасно підготувати енергосистему до зими», – зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Президент Енергоатома вчергове подякував атомникам, які професійно, та ще й із випередженням графіків, проводять ремонтні роботи: «Це надважливо, адже саме через скорочення термінів ремонтів Компанія виробила додатковий обсяг електроенергії, що сприяло зміцненню вітчизняної енергосистеми і сталому забезпеченню електроенергією України та українців».

Варто зауважити, що підключений сьогодні енергоблок працює на американському ядерному паливі, виробленому компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців українського Енергоатома. І цей факт демонструє курс України на зміцнення енергетичної незалежності. Адже раніше реактори цього типу працювали тільки на ядерному паливі російського виробництва, та нині монополію рф на ринку ядерного палива вдалося похитнути. І саме Україна демонструє світові, як усунути державу-терориста з ринків ядерних технологій.