#STANDWITHUKRAINE

В Енергоатомі відбулася нарада з фінансово-економічних питань 

29 серпня 2023 року відбулася нарада з фінансово-економічних питань Енергоатома, яку відкрив президент Компанії Петро Котін. Він наголосив, що такі наради мають стати регулярними.

Головна мета заходу визначити напрями фінансово-економічної діяльності Компанії, розглянути проблемні питання та напрацювати шляхи їх вирішення.

Так, у межах засідання розглядались результати роботи підприємства за І півріччя 2023 року. Зокрема, фінансові показники, виконання ПСО та його вплив на Компанію, виконання бюджету на 2023 рік, досягнення ВП «Енергоатом-трейдинг», а також першочергові завдання Енергоатома до кінця поточного року.

Президент Енергоатома наголосив, що з технічного огляду Компанія має позитивні результати: «Ми маємо високі показники виробництва електроенергії, ефективно функціонує трейдинг. Ми виробили вже на 4 млрд кВт-год електричної енергії більше, ніж планували на початку року. Додатковий відпуск електроенергії атомними станціями позитивно вплинув не тільки на роботу Компанії, а і на стабільність всієї енергосистеми та економіки України. За 7 місяців поточного року наша частка у загальному відпуску електроенергії в об’єднаній енергосистемі становила 47,3%».

Петро Котін підкреслив, що важливим здобутком є отримання Енергоатомом кредитної гарантії на суму 192 млн фунтів стерлінгів від Експортно-кредитного агентства Великої Британії (UKEF) для закупівлі послуг збагачення урану у компанії Urenco. Це рішення ще раз підкреслює міжнародне визнання Енергоатому як надійної та стабільної Компанії.

Водночас, серед низки питань президент Енергоатома окреслив два основних проблемних для роботи Компанії: незбалансованість моделі ПСО, через яку Енергоатом на сьогодні має заборгованість, проте не має джерела для її погашення, а також незатверджений фінансовий план.

Своєю чергою, віцепрезидент ДП «НАЕК «Енергоатом» Хартмут Якоб в акцентував увагу присутніх на високих показниках вироблення електроенергії попри тимчасову окупацію Запорізької АЕС, де до повномасштабного вторгнення рф експлуатувалися 6 атомних енергоблоків.

«Обсяг виробництва електроенергії приблизно на 15% перевищує очікуваний за прогнозним балансом електроенергії. Це дало можливість підтримати вітчизняну енергосистему в непростих умовах регулярних обстрілів російською армією енергетичної інфраструктури України та спрямувати додатковий обсяг виробленої енергії населенню й комерційним споживачам. Що, у свою чергу, є значним внеском і підтримкою економіки країни», - наголосив Хартмут Якоб.

Додатковий відпуск електроенергії став можливим завдяки зменшенню тривалості планово-попереджувальних ремонтів на енергоблоках АЕС.

Окреме питання, яке розглянули під час наради з фінансово-економічних питань Енергоатома, стосувалося результативності роботи ВП «Енергоатом-трейдинг» у поточному році.

Попри те, що обсяги продажу електроенергії з об’єктивних причин зменшилися на 30% (через тимчасову окупацію ЗАЕС), Компанії вдалося утримати дохідну частину практично на рівні минулого року.

«ВП «Енергоатом-трейдинг» продемонстрував суттєву позитивну динаміку за підсумками роботи останніх кількох місяців. Продаж електроенергії на ринку відбувався у повному обсязі, що зумовило зменшення позитивних небалансів. Це результат правильної і збалансованої торговельної стратегії Компанії», - наголосив віцепрезидент Енергоатома Хартмут Якоб.

В липні-серпні 2023 року позитивні небаланси зменшилися до 0,5%, що є найкращим показником від початку роботи нового (реформованого) ринку електроенергії. За словами Хартмута Якоба, за перше півріччя поточного року Енергоатом загалом отримав 68 млрд грн доходів і сплатив майже 11 млрд грн податків до державного бюджету України.

Також учасники наради розглянули питання витрат Компанії на виконання послуги ПСО.

За словами віцепрезидента Енергоатома Хартмута Якоба, наразі 85% обсягів ПСО покривається за рахунок Енергоатома. Так, до кінця поточного року НАЕК планує сплатити за послугу ПСО (за 2023 рік) у повному обсязі та працювати над поступовим зменшенням заборгованості за минулі періоди. Водночас Енергоатом звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням передбачити у Держбюджеті на 2024 рік видатки на сплату компенсації витрат Компанії на послугу ПСО у розмірі 34,9 млрд гривень.

«Слід зауважити, що від запровадження фінансового ПСО з жовтня 2021 року до початку повномасштабного вторгнення рф енергоринок залишався збалансованим і Енергоатом не мав боргів за цю послугу», – сказав Хартмут Якоб.

Він зазначив, що для підтримання збалансованої діяльності Енергоатома необхідно виконати низку заходів. Серед них: посилення контролю за виконанням Бюджету Компанії на 2023 рік, забезпечення стабільного продажу електроенергії ВП «Енергоатом-Трейдинг». Крім того, необхідно докласти зусиль для якнайшвидшої деокупації та повернення в експлуатацію Запорізької АЕС.