#STANDWITHUKRAINE

Петро Котін спеціально для ExPro Consulting підбив підсумки роботи Енергоатома за 2023 рік

В.о. голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» зазначив, що минулий рік став по-справжньому проривним для вітчизняної ядерної енергетики.

Україна попри війну будуватиме нові атомні енергоблоки. Перший із них Енергоатом почне зводити вже поточного року. Це стало можливим завдяки підписанню торік відповідних угод з американськими партнерами із Westinghouse за проєктом АР1000. Крім того, вперше у світі Westinghouse та Енергоатом виготовили ядерне паливо для енергоблоків ВВЕР-440 в рекордні строки, зруйнувавши монополію росії у цьому сегменті ринку. А стабільне виробництво електроенергії Компанією дало змогу не тільки уникнути блекаутів, а й завдяки виконанню ПСО втримати низький тариф для населення.

Минулий, 2023-й, рік для ядерної енергетики України став роком рішучих дій та приголомшливих результатів.

Петро Котін, в.о. голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом»

Факт 1

Попри втрату потужностей найбільшої в Європі Запорізької АЕС, яка наразі окупована росіянами, Енергоатом продовжив динамічний розвиток та зберіг чільну позицію на українському енергоринку. Як і до початку повномасштабного вторгнення, ми виробляємо понад половину національної електроенергії та фінансово забезпечуємо низький тариф на неї для населення. Енергоатом адаптувався до роботи у воєнний час, вжив комплекс заходів для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки ядерних об’єктів, розташованих на підконтрольній Україні території, а також їхньої ефективної роботи на повній потужності в умовах постійних ризиків обстрілів, масованих атак, блекаутів. Жоден оператор АЕС у світі не має подібного досвіду.

Факт 2

У 2023 році НАЕК «Енергоатом» повною мірою виконав свої соціальні зобов’язання в межах ПСО, сплативши «Гарантованому покупцю» майже 128 млрд грн.

Це відбулося завдяки суттєвому – на 30% – зростанню наших доходів минулого року. А прибутки Компанії зросли завдяки підвищенню ціни на продану нами електроенергію для непобутових споживачів, а також збільшенню обсягів її виробництва внаслідок оптимально спланованої, якісної та достроково завершену (сумарно на 66 діб раніше визначених термінів) ремонтну кампанію на всіх енергоблоках АЕС, розташованих на підконтрольній Україні території. Відтак Енергоатом додатково згенерував 4,9 млрд кВт-год електроенергії на суму 19,5 млрд грн. Ці обсяги неабияк зміцнили вітчизняну енергосистему, допомігши значно скоротили або цілком покрити дефіцит електроенергії на внутрішньому ринку, особливо під час підвищеного споживання влітку. Завдяки роботі Компанії українці уникли блекаутів. Однак, Компанія стала об’єктом для ворожих ІПСО, адже Енергоатом є фундаментом стабільності енергосистеми країни зруйнувавши усі плани росіян поставити на коліна українську енергетику.

Факт 3

Торік Енергоатом здійснив справжній технологічний стрибок, який був би неможливим без глобального міжнародного партнерства, налагодженого нашою Компанією.

Ми щиро вдячні за підтримку всім нашим іноземним партнерам, а особливо американським гігантам атомної індустрії – компаніям Westinghouse та Holtec. Найсучасніші технології цих компаній, їхні досвід і практичні поради допомогли нам вийти у вищу лігу світової атомної енергетики. Це — дало змогу подолати монополію Росатома на світовому ринку ядерного палива та комплектуючих для реакторів радянського взірця.

Енергоатом показав приклад іншим країнам, де експлуатуються радянські реактори, як позбутися залежності від росії. Для цього були здійснені такі кроки:

1. Ми повністю відмовилися від постачань запасних частин, комплектуючих і будь-яких інших матеріалів із російської федерації та замінили їх власним виробництвом й виробництвом у країнах-партнерах.

2. Ми цілком відмовились і від постачання ядерного палива з росії, замінивши його паливом американської компанії Westinghouse. Для енергоблоків ВВЕР-440 паливо було виготовлено у рекордні строки, завдяки активній позиції команди Енергоатома та міністра енергетики Германа Галущенка на міжнародній арені. Наразі, Україна стала першою та поки, на жаль, єдиною країною у світі, яка перевела енергоблоки радянської розробки (ВВЕР-1000 і ВВЕР-440) на альтернативне ядерне паливо від іншого постачальника. Але наш приклад вже наслідують на чеських АЕС Temelin та Dukovany і на фінській АЕС Loviisa.

3. Наступним етапом руйнування російської монополії стало налагодження в Україні власного виробництва компонентів тепловидільних збірок, а саме хвостовиків та головок для паливних касет. І вже з 2026 року завдяки цьому Україна забезпечуватиме себе власним ядерним паливом на 50%, решту постачатиме Westinghouse.

4. Разом з компанією Holtec ми збудували й 2023 року розпочали повноцінну експлуатацію першого у світі Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Із трьох українських АЕС контейнери з таким паливом успішно доправили і розташували на майданчику ЦСВЯП. Як відомо, раніше відпрацьоване ядерне паливо з цих трьох українських АЕС транспортувалось на зберігання в росію.

5. Крім того, з компанією Holtec ми домовились ще й спільно збудувати в Україні завод з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива, які наразі виготовляються у США.

6. Ми маємо амбітні плани і швидко рухаємось у бік збільшення ядерних потужностей України із сьогоднішніх 13,8 ГВт до понад 20 ГВт.

Найближчими роками досягненню цих цілей сприятимуть:

  • зведення двох енергоблоків за технологією Westinghouse AP1000 на Хмельницькій АЕС,
  • завершення будівництва енергоблоків № 3 та №4 на ХАЕС;
  • розгортання малих модульних реакторів і мікрореакторів.

7. Після підписання спільних із Westinghouse меморандумів (у 2021-му та 2022 роках) про будівництво спочатку п’яти, а згодом і дев’яти енергоблоків за технологією АР1000 ми ні на мить не зупинялися:

  • виконали великий обсяг передпроєктних та проєктних робіт,
  • підготували техніко-економічне обгрунтування,
  • уклали із Westinghouse контракт на закупівлю обладнання реакторного острова для енергоблоку №5 Хмельницької АЕС і отримали досить сприятливі умови його постачання.

8. Разом з компанією Holtec домовились збудувати в Україні також завод з виробництва основного обладнання для малих модульних реакторів за технологією Holtec SMR, включно з корпусом реактора. Цей завод має забезпечити не тільки будівництво близько 3000 МВт потужностей ММР в Україні, але й стати хабом для експорту цієї технології до інших країн. І це матиме колосальне значення для повоєнної відбудови нашої країни та відчутно посилить конкурентоспроможність української атомної промисловості. Таким чином, буде створений український хаб ядерних технологій з найсучаснішим атомним машинобудуванням, науковою і технологічною підтримкою.

9. Ми досягли стратегічних домовленостей і уклали угоди з провідними виробниками сировини для ядерного палива – канадською компанією Cameco та британською Urenco. Щонайменше до 2035 року вони постачатимуть Енергоатому гексафторид природного урану та збагачуватимуть його. Сам урановий концентрат видобуватиметься в Україні.

Факт 4

2023 року завершилась корпоратизація Енергоатома, перетворення його організаційно-правової форми з державного підприємства на акціонерне товариство. Ми отримали нову сучасну модель корпоративного управління, яка відповідає найкращим світовим практикам з найвищими стандартами незалежності й ефективного управління. Крім покращення якості керування це відкриває додаткові можливості також для розвитку вітчизняної атомної енергетики із залученням значних інвестицій в галузь.

Факт 5

Найбільший наш біль – це окупована ворогом Запорізька АЕС. Дії російського агресора поставили весь континент на межу ядерної та радіаційної катастрофи. Станція вже пережила вісім блекаутів, обладнання деградує, персонал працює під тиском та страхом знущань і тортур. МАГАТЕ не контролює ситуацію на ЗАЕС, її експертів не допускають до більшості виробничих приміщень станції.

Будь-який ядерний інцидент на загарбаній росіянами Запорізькій АЕС загрожує зупинити глобальний ренесанс ядерної енергетики. Тому вкрай важливою є якнайшвидша деокупація ЗАЕС і передача станції під повний контроль її законного оператора – українського Енергоатома.

Майбутнє світової атомної енергетики сьогодні вирішується в Україні!

Джерело