#STANDWITHUKRAINE

Починаючи з вересня 2023 року Енергоатом повною мірою виконує поточні зобов’язання з ПСО, не допускаючи утворення нової простроченої заборгованості.

Через окупацію росіянами Запорізької АЕС, яка генерувала понад 40% від загального обсягу «атомної» електроенергії в Україні, Енергоатом зараз не має достатньо прибутків, які б гарантували повного погашення ПСО. Саме це стало причиною накопичення починаючи з березня 2022 року боргів зі сплати послуги із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів.

Варто зауважити, що у грудні 2021 року Запорізька АЕС встановила власний рекорд та працювала усіма шістьма блоками на максимальній потужності — 6190 МВт. Від запровадження фінансового ПСО з жовтня 2021 року до початку повномасштабного вторгнення рф вітчизняний енергоринок залишався збалансованим, а Енергоатом не мав боргів за цю послугу.

Окупація і відключення ЗАЕС призвели до накопичення боргів на ринку електроенергії, а на Енергоатом поклали левову частку фінансового зобов’язання. Наразі 85% обсягів ПСО покривається за рахунок ДП «НАЕК «Енергоатом» і до кінця поточного року НАЕК планує повною мірою виконувати поточні зобов’язання з ПСО та частково здійснити погашення заборгованості, яка накопичилась в попередніх періодах. Витрати на послугу ПСО складають 64% чистого доходу Компанії. Тому повне погашення заборгованості попередніх періодів за послугу ПСО, можливе лише за рахунок компенсації, що має надаватись виробнику відповідно до законодавства.

Станом на 24 жовтня 2023 року Компанія сплатила ДП «Гарантований покупець» 76% прогнозної вартості послуги із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів за жовтень 2023 року, а це — 9,0 млрд грн. Крім того, у жовтні сплачено ще 2,1 млрд грн для погашення заборгованості, що накопичилась за попередні періоди.

Нагадаємо, Енергоатом сплатив ДП «Гарантований покупець» 100% вартості послуги ПСО за вересень 2023 року а це — 8,4 млрд грн та вчергове погасив частину заборгованості — ще майже 2,1 млрд гривень.

З початку 2023 року ДП «НАЕК «Енергоатом» сплатило НЕК «Укренерго» за послугу з диспетчерського управління 4,7 млрд гривень. До кінця поточного року Компанія планує сплатити ще 2,8 млрд грн для повного погашення заборгованості за ці послуги та здійснення поточних платежів відповідно до умов договору. Водночас постійне збільшення тарифів «Укренерго» на власні послуги з диспетчеризації та транспортування електроенергії мережами призводить до значного дисбалансу, перерозподілу коштів на користь Укренерго і формування великої заборгованості на енергоринку.

Сплачувати за послугу ПСО Енергоатому допомагає скорочення термінів ремонтної кампанії енергоблоків на підконтрольній Україні території. Адже виробіток електроенергії та її продаж дозволяє отримувати доходи, що спрямовуються зокрема й на сплачення ПСО. Та навіть якщо виробіток електроенергії залишиться на високому рівні – повне погашення існуючої заборгованості можливе лише за рахунок компенсації, що має надаватись виробнику відповідно до законодавства.