#STANDWITHUKRAINE

Національна атомна енергогенеруюча компанія України «ЕНЕРГОАТОМ» ввела в експлуатацію перше в світі Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива

Ми раді повідомити, що Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» успішно розпочала транспортування відпрацьованого ядерного палива з діючих реакторів до новозбудованого та введеного в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), спроектованого Holtec (у США його називають «Консолідованим проміжним сховищем»). Підручники історії не дадуть забути мужність, рішучість та стійкість, продемонстровані керівництвом НАЕК «Енергоатом» та України, яке продовжило будівництво та остаточне введення в експлуатацію сховища, незважаючи на безперервні атаки кривавого режиму путіна ракетами та безпілотниками на територію України. Завдяки їхній рішучості, росія тепер не може змусити українські реактори зупинитися через брак потужностей для зберігання відпрацьованого ядерного палива. ЦСВЯП не лише щорічно заощаджує близько 200 мільйонів доларів США для бюджету України, які раніше перераховувалися росії за зберігання українського палива, але й усуває стратегічну залежність України від росіян, яка виникла ще з перших днів незалежності країни. Сьогодні Україна повністю самодостатня у стратегічно важливій сфері зберігання та поводження з відпрацьованим ядерним паливом, що вивантажується з її реакторів, усуваючи критичну перешкоду для подальшого виробництва електроенергії на дев'яти вітчизняних реакторах. [Шість реакторів на ЗАЕС продовжують перебувати в російській блокаді.]

Спільними зусиллями НАЕК «Енергоатом» та Holtec International розгорнуто найсучасніші системи зберігання та транспортування ядерного палива російського походження (ВВЕР), які характеризуються надзвичайною стійкістю до зловмисних дій та перевіреними функціями глибокого захисту від аварій та нещасних випадків. Деякі з основних типів обладнання, що використовуються в Україні, включають вертикальну вентильовану систему зберігання HI-STORM 190, універсальний транспортний контейнер HI-STAR 190, перевантажувальний контейнер HI-TRAC 190, а також низку допоміжного обладнання для завантаження, осушення та зварювання двостінних багатоцільових контейнерів на кожній діючій станції. Осушені та зварені двостінні контейнери були безпечно перевезені в транспортному контейнері HI-STAR 190 до централізованого сховища та розміщені у вертикальних вентильованих системах HI-STORM 190 для екологічно безпечного зберігання. Високомісткі двостінні багатоцільові контейнери та найбільш захищений транспортний контейнер HI-STAR 190 стали для України передовими надійними засобами для перевезення відпрацьованого ядерного палива з дев'яти реакторів країни до ЦСВЯП для зберігання. Хоча проектний термін експлуатації ЦСВЯП становить 100 років, очікується, що термін служби буде в рази довшим.

Хоча більшість основного обладнання для ЦСВЯП було виготовлено на заводах Holtec у США, європейські підрядники компанії з Естонії, Італії, Німеччини та Нідерландів також постачали важливі компоненти та системи для проекту.

Виступаючи на ЦСВЯП, Президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін привітав новий об'єкт, зазначивши: "Безпечна, надійна та захищена експлуатація Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива є критично важливою для атомної енергетики для забезпечення безперебійного постачання електроенергії нашим громадянам під час несправедливої війни, яку веде росія проти нашої мирної країни. Успішна експлуатація цього життєво важливого об'єкту не лише заощаджує Україні щорічно 200 мільйонів доларів, які НАЕК «Енергоатом» мав би витрачати на оплату транспортування та зберігання відпрацьованого ядерного палива до росії, але й досягає однієї з найважливіших цілей у зміцненні енергетичної незалежності нашої країни. Зараз ЦСВЯП успішно експлуатується та виконує свою функцію на 100% потужності. Тим часом, економія коштів на вивезення та зберігання відпрацьованого ядерного палива з вітчизняних АЕС лише цього року вже повністю покрила витрати на будівництво сховища".

Президент Петро Котін також передав присутнім думки міністра енергетики Германа Галущенка під час його візиту до ЦСВЯП, які він висловив під час зустрічі з президентом компанії Holtec доктором Крісом Сінгхом у м. Вашингтоні. Як заявив Герман Галущенко: "Ми поклали край російській монополії на ринку відпрацьованого ядерного палива. У нас є унікальне Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, і ми плануємо побудувати завод з виробництва контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива в нашій країні. З такими професійними партнерами, як Holtec International, відродження української атомної промисловості є для нас не просто метою, а реальністю. Ми вдячні нашим партнерам з Holtec за їхню віру у важливість ядерної енергетики для сталого майбутнього та успіху України".

"Близько двох десятиліть тому Україна розпочала свій довгий шлях до створення надзвичайно безпечного централізованого сховища для повного контролю над відпрацьованим ядерним паливом. Цей шлях нарешті подолано, оскільки національний ядерний оператор країни, НАЕК «Енергоатом», успішно перемістив відпрацьоване паливо зі своїх діючих реакторів до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Здатність України контролювати та безпечно поводитися з відпрацьованим паливом на власній території є як питанням фінансової доцільності, так і величезним стратегічним успіхом для країни, особливо у світлі триваючої жорстокої та несправедливої російської агресії. Успіх НАЕК «Енергоатом» у транспортуванні та зберіганні відпрацьованого ядерного палива з діючих ядерних реакторів до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива є доречним символом рішучості України досягти повної операційної незалежності щодо поводження з відпрацьованим ядерним паливом, яке вивантажується з парку реакторів країни, та забезпечити безпечне та економічне рішення для довгострокового поводження з відпрацьованим ядерним паливом у власному централізованому сховищі. Цей об'єкт зробив Україну міжнародним лідером у сфері централізованого зберігання відпрацьованого ядерного палива. Holtec International також має особливу честь і привілей працювати з «Енергоатом» над розгортанням наших передових ядерних реакторів SMR-300 в Україні у цьому десятилітті", - заявив президент і генеральний директор Holtec д-р Кріс Сінгх.

«Енергоатом» та Holtec також досягли принципової домовленості про створення сучасного виробничого комплексу для локалізації виробництва обладнання для ММР Holtec, систем зберігання та транспортування відпрацьованого ядерного палива, а також для інших потреб України, пов'язаних з ядерною енергетикою. Для досягнення цієї мети передбачається створення спільного підприємства між НАЕК «Енергоатом» та Holtec для створення українського виробничого підприємства та технологічного центру, який слугуватиме інструментом для впровадження новітніх виробничих технологій в Україні. Зокрема, на цьому об'єкті буде розміщено інженерно-конструкторський центр, приміщення для зберігання матеріалів, виробництва компонентів, складання і випробувань, а також навчальні приміщення, в тому числі тренажер ММР. Очікується, що завод дасть тисячі кваліфікованих робочих місць для українських робітників, які будуть будувати всі необхідні ядерні блоки SMR-300 розробки Holtec для задоволення зростаючих потреб України в чистій енергії, а також обладнання для зберігання та транспортування палива, яке буде обслуговувати існуючі АЕС країни».

Петро Котін, великий прихильник цього виробничого комплексу, сказав: "Впровадження передових технологій та будівництво сучасних виробничих потужностей Holtec в Україні матиме величезне значення для післявоєнного відновлення економіки нашої країни". Україна завжди прагне продемонструвати своє інноваційне лідерство в галузі чистої енергетики за допомогою передових технологій, здійснити конкретні кроки в напрямку енергетичної незалежності та диверсифікації, забезпечити надійне енергопостачання для своїх громадян. Ми повинні використовувати передові та безумовно безпечні ядерні технології, оскільки наша ядерна енергетика виробляє понад 55% електроенергії в країні. Ця спільна співпраця з Holtec надає Україні чудову можливість стати лідером у сфері глобальної ядерної енергетики".

"Вважаємо, що Україна продемонструвала свою здатність побудувати і ввести в експлуатацію потужний ядерний об'єкт, незважаючи на безперервний шквал російських ракет, що обрушилися на країну. Тому відновлення України можна починати, не чекаючи закінчення бойових дій. Наші політики повинні серйозно розглянути можливість надання Україні заморожених російських резервів, щоб країна могла розпочати відбудову. Успішна робота ЦСВЯП також продемонструвала міцні ділові зв'язки України з кількома країнами ЄС. Вважаємо, що новий виробничий комплекс для ядерної енергетики та його ланцюжок поставок сприятимуть подальшій інтеграції економіки України з Європейським Союзом, Великобританією та Сполученими Штатами, зміцнюючи економічні зв'язки країни з ЄС, і виправдовує швидке просування України до повноправного членства у Європейському Союзі. З нашого досвіду, ядерна галузь України вже відповідає показникам прозорості бізнесу та корпоративної етики, які вимагаються згідно з правилами ЄС для вступу до Євросоюзу", - говорить президент і головний виконавчий директор Holtec д-р Кріс Сінгх.