Енергоатом повторно наголошує: Інформація, яка поширюється у медіа щодо отримання додаткового доходу АТ «НАЕК «Енергоатом» у звʼязку з підвищенням тарифів на електроенергію, не відповідає дійсності!

До відома всіх «експертів», які спекулюють на темі підвищення урядом тарифів для населення «на користь Енергоатома»:

ЕНЕРГОАТОМ НІ КОПІЙКИ НЕ ОТРИМУЄ ВІД ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ

Отже, до підвищення фіксованої ціни для населення вартість послуги ПСО для АТ «НАЕК «Енергоатом» складала 125,7 млрд грн (без ПДВ), або 70,7% від чистого доходу Компанії.

З урахуванням мінімальних власних витрат Компанії на забезпечення виробництва електроенергії та мінімальних капітальних вкладень, у тому числі фінансування заходів пов’язаних з підвищенням ядерної безпеки, забезпеченням фізичного захисту АЕС, дефіцит коштів на оплату ПСО у 2024 році становить 17,4 млрд грн (без ПДВ).

За нового рівня фіксованої ціни для населення прогнозна вартість послуги ПСО для АТ «НАЕК «Енергоатом» у 2024 році становитиме 108,3 млрд грн (без ПДВ).

Це дозволить АТ «НАЕК» Енергоатом», за умови збереження поточної кон’юнктури ринку, сплатити вартість послуги ПСО в 2024 році у повному обсязі. Фактично, це складе 60% від чистого доходу Компанії.

ПУП за рахунок підвищення фіксованої ціни для побутових споживачів отримають додаткові кошти для покриття власних витрат, компенсації збільшення вартості купівлі електричної енергії на ринку, а також для оплати послуг Оператора системи передачі (НЕК «Укренерго») та Операторів системи розподілу (Обленерго) за підвищеними тарифами.

Хочемо надати до цього незалежні висновки експертів енергоринку : «Собівартість 1 кВт-год Енергоатома становить 1,7 грн (з ПДВ без урахування ПСО). Ще 3,25 грн за кВт-год з ПДВ – витрати на передачу, розподіл та постачання (тариф на передачу становить 0,63 грн за кВт-год, а також сюди закладений прибуток ОСР та Укренерго на розвиток мереж). Тобто виробнича собівартість державної атомної енергії з доставкою споживачу становить мінімум 4,65 грн, що трохи вище за новий тариф. Енергоатом – єдина енергетична компанія країни, яка від підвищення тарифу в фінансовому сенсі взагалі нічого не отримає».

Щодо теми закупівель, на якій спекулюють деякі експерти: для якісної та безпечної експлуатації ядерних енергоблоків Енергоатом проводить закупівлі необхідного обладнання, запасних частин, паливо-мастильних матеріалів через систему Prozorro. Сама система побудована таким чином, що виключає корупційну складову під час проведення закупівель. Також в Компанії створена Комісія із закупівель, яка відстежує та надає висновки щодо кожного оголошення про закупівлю.

Тому обвинувачення Енергоатома в корупції при закупівлях не мають під собою жодного підґрунтя. Наголошуємо, що ми відкриті до будь-яких перевірок з боку відповідних державних органів!

Енергоатом, як найбільший і надійний виробник електроенергії для нашої держави, й надалі покриватиме різницю у ринковому та дійсному тарифах для населення за власний рахунок.

Ми продовжуємо забезпечувати громадян та промисловість України електроенергією на тих потужностях, які можливі під час проведення планово-попереджувальних ремонтів влітку.

Робимо усе можливе, аби взимку працювали всі наші енергоблоки і у всіх домівках українців було світло і тепло.

Енергоатом працює для України і українців!