#STANDWITHUKRAINE

Ядерний регулятор України обмежив експлуатацію енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької АЕС, – Петро Котін

Після проведення наради Держатомрегулювання обмежило дію ліцензій на експлуатацію енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції.

«Фактично обмежено експлуатацію ЗАЕС на енергетичних рівнях потужності, відтак станція може перебувати тільки в холодному стані й у стані ремонту. На ті два енергоблоки, які наразі у гарячому стані, після їхнього переведення у холодний стан також пошириться ця заборона», – зазначив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Він нагадав, що відповідним рішенням Держатомрегулювання з 10 лютого 2023 року обмежено експлуатацію енергоблоків №№ 3, 4, 5, 6 ЗАЕС через порушення вимог ядерної та радіаційної безпеки. Зокрема, йдеться про розташування рашистської військової техніки та зброї на території станції, пошкодження ліній зв’язку з енергетичною системою України, обстріли майданчика ЗАЕС. Крім того, через простій станції та зупинку всіх її енергоблоків відбувається постійна поступова деградація систем і обладнання.

Рішення про поновлення умов ліцензії прийматиметься регулятором після деокупації ЗАЕС, повернення станції під контроль законного оператора – Енергоатома, а також проведення інспекційних і відновлювальних робіт.