#STANDWITHUKRAINE

Петро Котін взяв участь у щорічній конференції лідерів ядерної енергетики

9 серпня 2023 року президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін на запрошення Американського ядерного товариства долучився до пленарного засідання щорічної конференції Utility Working Conference (UWC) і Vendor Technology Expo, в якій беруть участь провідні лідери в галузі ядерної енергетики.

Конференція американських енергокомпаній та виставка технологій атомної галузі США спрямована на обговорення ключових розробок, успіхів, можливостей і потреб ядерного сектора. Зокрема, під час пленарних засідань, панельних дискусій та робочих сесій розглядають постійний попит на електроенергію, екологічну політику й екстремальні погодні умови, які галузь має постійно враховувати, щоб забезпечити країну безпечною та надійною енергією.

Тема цього року – «Побудова стійкості у світі, що швидко змінюється».

Під час свого виступу Петро Котін розповів колегам про надскладну ситуацію на Запорізькій АЕС, виклики, з якими в умовах воєнного стану стикаються діючі атомні станції в Україні, міжнародну підтримку та плани на майбутнє.

Президент Енергоатома наголосив, що окрім російських військових невід’ємною частиною окупаційного механізму був також Росатом.

«Росатом теж відповідає за цей міжнародний злочин. Від початку окупації Росатом намагається взяти ЗАЕС під повний контроль, замінити персонал станції та змусити його працювати на країну-агресорку. росіяни продовжують тероризувати й катувати працівників АЕС, блокують доступ ліцензованого керівництва на об’єкт та іншого персоналу. Працівники перебувають під постійним психологічним і фізичним тиском. Через це кількість персоналу постійно скорочується», – зазначив Петро Котін.

Він зауважив, що навіть присутність місії МАГАТЕ на майданчику ЗАЕС не заважає окупантам втручатися в роботу станції та приймати незаконні рішення. До того ж «агресор продовжує порушувати всі сім основних принципів ядерної безпеки, визначених МАГАТЕ. Крім того, через російську незаконну присутність і злочинні дії відбувається постійна деградація систем і обладнання підприємства».

Ці злочинні дії створюють серйозні ризики для ядерної та радіаційної безпеки через тривалий простій всього обладнання, відсутність належного технічного обслуговування та ремонтів обладнання, пов’язаного з безпекою, а також брак кваліфікованого персоналу на станції.

росія досі не виконала жодної вимоги Агентства. Вона продовжує ігнорувати резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ, які закликають рф повернути контроль над ЗАЕС Україні.

Петро Котін звернув увагу учасників конференції на необхідність вжити додаткових заходів, щоб змусити державу-агресорку виконати ці вимоги.

«Росатом – одна з небагатьох російських державних корпорацій, яка не потрапила під міжнародні санкції, хоча для цього є всі підстави. Україна вже ввела санкції проти Росатома та його філій, а також їхніх ключових осіб. Ми були б дуже вдячні, якби інші країни та міжнародні організації могли ухвалити необхідні рішення, щоб притягнути росію до відповідальності за її злочини у сфері ядерної енергетики», – наголосив президент Енергоатома.

У своєму виступі він сказав і про підтримку іноземних держустанов та організацій, зокрема Міністерства енергетики США та USAID, які надають гуманітарну допомогу для забезпечення потреб українських АЕС.

«Ми отримуємо значну підтримку від наших американських партнерів, таких як Westinghouse, Holtec та багатьох інших. Вдячні всім, хто розділяє нашу турботу і допомагає нам у забезпеченні безпечної та надійної експлуатації АЕС України»,– наголосив Петро Котін.

Підсумовуючи, він зазначив: українські атомники довели, що наші електростанції є надзвичайно міцними, сама ж атомна енергетика – надійне джерело енергії під час цієї агресивної війни рф проти України.

Незважаючи на військові дії та окупацію Запорізької АЕС, атомні станції на підконтрольній Україні території продовжують виробляти понад 55% в державі.

«Усі наші нинішні очікування та надії спрямовані на повернення Запорізької АЕС під контроль України. Ситуація, яка там склалася, є неприйнятною і має бути негайно вирішена. Єдиний вихід – повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС і прилеглих територій. Це ключова передумова для відновлення не лише ядерної безпеки, а й поваги до міжнародного права», – наголосив Петро Котін.

Збройні Сили України, висловив упевненість він під час заходу, докладуть максимум зусиль для звільнення українських мирних міст і селищ від окупантів та закликав світове атомне співтовариство підтримати Україну на шляху до Перемоги. Щоб зокрема і всі працівники ЗАЕС та їхні родини змогли повернутися в рідний Енергодар.

Енергоатом працює для України та українців.