#STANDWITHUKRAINE

До уваги ЗМІ

У зв’язку із появою в низці ЗМІ публікацій щодо заборгованості ДП «НАЕК «Енергоатом» віцепрезидент Хартмут Якоб від імені Компанії уповноважений проінформувати про реальний стан справ.

Основне завдання ДП «НАЕК «Енергоатом» – гарантування безпечного та сталого виробництва чистої електроенергії та забезпечення нею громадян в достатніх обсягах і за доступними цінами. Щоб вони такими і були, Енергоатом виконує покладені на нього Кабінетом Міністрів України спеціальні обов'язки із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів (ПСО). Простіше кажучи, різниця між ринковою ціною з урахуванням транспортних тарифів та ціною для населення сплачується за рахунок Енергоатома.

На сьогодні Компанія покриває близько 90% обсягів фінансового навантаження, необхідного для виконання ПСО, незважаючи на значне скорочення прибутковості в умовах війни.

При цьому із самого початку запровадження моделі фінансового ПСО у жовтні 2021 року і до березня 2022 року ДП «НАЕК «Енергоатом» своєчасно та повною мірою виконувало всі зобов’язання. А вже з початком широкомасштабної збройної агресії рф проти України низка зовнішніх незалежних факторів вплинули на діяльність Компанії, зокрема:

  • зменшення промислового споживання електричної енергії в країні більше ніж у 2 рази;
  • окупація Запорізької АЕС, яка становить більше 40% встановленої потужності Компанії;
  • систематичне пошкодження окупаційними військами рф мережевої енергетичної інфраструктури, яке призводить до обмежень відпуску та споживання електроенергії.

В першу чергу внаслідок наведених факторів значно скоротились обсяги виробництва та реалізації Компанією електроенергії: відпуск електроенергії Компанії за 2022 рік на 26,3% (20,7 млрд кВт-год) менше, ніж передбачалося Прогнозним балансом електроенергії ОЕС України від 11.11.2021, а відпуск електроенергії за І півріччя 2023 року на 25,6% (8,1 млрд кВт-год) менший, ніж фактичний відпуск електроенергії за І півріччя 2022 року. При цьому споживання електроенергії населенням за даними ПУПів зменшилось лише на 11%. В результаті питома вага вартості послуги ПСО в доході Компанії суттєво збільшилась.

Скорочення обсягів виробництва і реалізації, в свою чергу, спричинило:

  • падіння надходжень коштів на рахунки Компанії від продажу електроенергії;
  • дефіцит фінансів, необхідних для оплати Компанією послуги ДП «Гарантований покупець» із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів;
  • взаємні неплатежі на ринку електроенергії між учасниками ринку, на яких покладено спеціальні обов’язки;
  • накопичення боргів у суб’єктів ринку електричної енергії.

Окремо варто зазначити, що вартість послуги із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів (далі – Послуги ПСО) має пряму залежність від ціни на універсальні послуги для непобутових споживачів, яка включає ціну купівлі електричної енергії на ринку та транспортні тарифи операторів системи передачі, розподілу і тарифи ПУПів. Внаслідок низки рішень НКРЕКП в травні поточного року про підвищення транспортних тарифів вартість послуги ПСО в 2023 році зросла на 6,8 млрд грн.

Наступне рішення НКРЕКП про встановлення з 01.06.2023 нової фіксованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів на рівні 2,64 грн з ПДВ за 1 кВт-год матиме позитивний вплив на ДП «НАЕК «Енергоатом» у частині зменшення вартості послуги ПСО, однак майже половина ефекту була нівельована попереднім підвищенням транспортних тарифів.

Незважаючи на всю складність поточної економічної ситуації, Енергоатом в рамках підготовки до опалювального сезону робить усе можливе для забезпечення швидких та якісних планових ремонтних робіт на атомних енергоблоках. Наразі вже відремонтовано 5 енергоблоків, ремонт іще чотирьох триває. Компанія зробить все необхідне для виконання завдання зі 100% використання доступної атомної потужності протягом наступного осінньо-зимового періоду 2023–2024 років.