#STANDWITHUKRAINE

СПРОСТУВАННЯ НЕДОСТОВІРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

З метою спростування недостовірної інформації, поширеної в засобах масової інформації, зокрема виданням Forbes Україна у статті «Атомний секондхенд. «Енергоатом» купує у Westinghouse за $500 млн обладнання не побудованого у США атомного енергоблока. Коли він буде потрібен?», опублікованій 5 січня 2024 року, зазначаємо наступне:

1. У матеріалі використано неперевірену, недостовірну та викривлену інформацію, а саме:

  • «…в пресслужбі «Енергоатома» підтвердили, що компанія не має затвердженого ТЕО». Ця теза не відповідає дійсності, адже на офіційний запит пресслужба дала повну відповідь, а саме: «У грудні 2023 року Енергоатом завершив розробку техніко-економічного обґрунтування будівництва енергоблоків № 5 та № 6 Хмельницької АЕС з реакторною установкою АР1000 та в установленому порядку направив зазначене ТЕО на розгляд Кабінету Міністрів України. Найближчим часом питання буде винесено на розгляд членів уряду і відповідно до зали парламенту для прийняття Закону».
  • «Енергоатом» грубо порушив законодавство України, норми і правила будівництва АЕС».
    Наголошуємо, Енергоатом розпочне будівництво нового енергоблоку одразу після підписання Закону Президентом України.

2. Російська пропаганда не вперше запускає подібні ІПСО. На нашу думку, це ніщо інше, як кремлівські вкиди, тому що:

  • зазначена стаття щодо співпраці Енергоатома та Westinghouse повторює російські наративи, спрямовані на дискредитацію партнера Енергоатома – компанію Westinghouse, оскільки саме така синергія компаній зруйнувала монополію росії на ринку ядерного палива. Ба більше, – спрямована на підрив довіри до міжнародних партнерів України та енергетичної безпеки держави.
  • пронизана коментарями псевдо експертів з додаванням неперевірених фактів, припущень та суб’єктивною думкою автора, яка ставить під сумнів необхідність будівництва нових енергоблоків в Україні, чим посилює тезу росіян, що під час війни нічого будувати не потрібно. Дійсно, кремль пішов іншим шляхом - всупереч усім нормам міжнародного права, окупував, або простіше сказати «вкрав», Запорізьку АЕС, яка є найбільшою в Європі і виробляла понад 40% електроенергії всіх атомних станцій.

Звертаємо увагу й на той факт, що обладнання реакторного острову вже виготовлено, а це економія часу щонайменше 2-3 роки, воно нове, а не «атомний секондхенд», як зазначається у матеріалі видання Forbes.

У даній ситуації Forbes Україна як авторитетне видання має усвідомлювати всю повноту своєї відповідальності за поширення контенту, що містить неточні та неперевірені факти. Це впливає на формування громадської думки та має негативний вплив не тільки на ділову репутацію компанії «Енергоатом», але й на репутацію нашого стратегічного партнера – компанії Westinghouse, а також на енергетичну безпеку України в цілому.

Враховуючи вищезазначене, ми наполягаємо на негайному видаленні статті «Атомний секондхенд. «Енергоатом» купує у Westinghouse за $500 млн обладнання не побудованого у США атомного енергоблока. Коли він буде потрібен?» з сайту Forbes Україна та публічному спростуванню цієї інформації виданням на своєму ресурсі.

Також Компанія буде звертатися до суду та використовувати всі доступні засоби в межах правового поля України для захисту своєї честі, гідності та ділової репутації.