#STANDWITHUKRAINE

Енергоатом уже два роки є членом Паризького центру ВАО АЕС

Першого квітня виповнюється два роки з того моменту, коли сталася визначна подія – Енергоатом перейшов до Паризького центру Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (далі – ПЦ ВАО АЕС). Відповідне рішення Рада керуючих ВАО АЕС ухвалила 31 березня 2022 року, підтримавши заявку від НАЕК стосовно переведення Компанії разом з усіма українськими АЕС (а це 15 енергоблоків) до Паризького центру Асоціації.

З 1997 року Енергоатом знаходився у складі московського центру ВАО АЕС. Однак після 24 лютого 2022 року подальше перебування Компанії у його складі – в умовах агресії рф проти України та окупації Запорізької АЕС – суперечило національним інтересам.

Тож коли з 1 квітня 2022 року всі АЕС Компанії стали членами Паризького центру ВАО АЕС, це мало для України надважливе значення. Адже це скасувало доступ московському центру до інформації про роботу українських атомних станцій та унеможливило присутність росіян на майданчиках АЕС під час партнерських перевірок чи інших заходів Асоціації. Відтоді всі комунікації, обмін досвідом, участь у програмах ВАО АЕС здійснюються під егідою Паризького центру.

Очільник Енергоатома Петро Котін, який був головним ініціатором такого переходу, відмітив цю подію як видатну для української ядерної енергетики: «Переведення всіх АЕС України до Паризького центру ВАО АЕС з московського дозволило нам зробити значний крок у припиненні російського впливу на українську атомну енергетику. Ця подія стоїть в одному ряду з іншими значними рішеннями, які ми разом з Міністерством енергетики приймали на початку російського вторгнення. Такими, як повна відмова від постачань російського палива, заміщення імпорту російських запчастин і технологій за рахунок розвитку власного виробництва та організації поставок від наших західних партнерів, і головна подія того періоду – відʼєднання від російської енергосистеми і синхронізація з Європейською енергосистемою ENTSO-e. Ми були першими на шляху виходу з-під контролю московського центру ВАО і приєднання до Паризького центру. Наш приклад надихнув інші країни колишнього радянського табору зробити те саме. Ми не тільки вирвалися з-під російського впливу, але і приєднались до світових європейських лідерів у галузі атомної енергетики, забезпечуючи найкращі стандарти надійності та безпеки експлуатації наших енергоблоків».

Паризький центр є найбільшим регіональним центром ВАО АЕС, який об’єднує 27 компаній – членів Асоціації із 17 країн: Аргентини, Бельгії, Бразилії, Китаю, Фінляндії, Франції, Німеччини, Нідерландів, Словенії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, України, Великої Британії, Чехії, Словаччини, Угорщини. Це понад 160 діючих енергоблоків.

Повноцінна співпраця Енергоатома та українських АЕС із Паризьким центром розпочалася вже у квітні 2022-го. Регіональний центр розробив дорожню карту афіліації Компанії з першочерговими, середньостроковими та довгостроковими планами. Показово, що деякі з них було впроваджено в перші місяці спільної роботи. Паризький центр був готовий максимально швидко надавати інженерну, технічну та іншу підтримку. Також було створено Кризовий центр з аварійного реагування для Енергоатома. І вже тоді, попри війну, на українських АЕС стартувала низка програм ПЦ.

Упродовж двох років членства в Паризькому центрі Енергоатом активно співпрацює з ПЦ ВАО АЕС у таких програмах Асоціації, як аналіз виробничої діяльності, партнерські перевірки на АЕС, галузеве навчання та розвиток, місії підтримки, робочі зустрічі (онлайн і офлайн), корпоративна комунікація з обміну інформацією про передові технології атомної галузі. Також представники українських АЕС включені в різні робочі групи ПЦ ВАО АЕС.

На сьогодні до роботи Паризького центру за програмою партнерських перевірок на атомних станціях залучено 6 секондистів з України – працівників Енергоатома. Статус секондиста мають технічні фахівці галузі, делеговані до участі в програмах ВАО АЕС, передусім у тих, що стосуються перевірок атомних електростанцій. Така форма роботи дозволяє українським фахівцям опрацьовувати найкращі світові практики експлуатації АЕС та ставати носіями міжнародного досвіду.

Керівництво та фахівці Компанії беруть участь в усіх заходах, які проводить Паризький центр. Безперечно, на таких зустрічах, зокрема засіданнях Ради керуючих ПЦ, українські атомники прагнуть привертати увагу світової спільноти до критичних ситуацій на окупованій росіянами Запорізькій АЕС та масованих ракетних обстрілів з боку росії об’єктів енергетичної інфраструктури України.

Особлива увага приділяється програмам галузевого навчання та розвитку. Тільки за минулий рік майже 30 фахівців Компанії взяли участь у 14 семінарах, які проводилися ПЦ ВАО АЕС. Уже цього року українські атомники стали учасниками двох семінарів, які відбулися в Чехії та Швейцарії. У планах – продовжувати таку співпрацю.

За словами очільника Енергоатома Петра Котіна, навчання персоналу та обмін досвідом у межах ПЦ ВАО АЕС сприяє ефективній експлуатації атомних електростанцій, а також прийняттю оптимальних рішень для досягнення найвищого рівня їхньої безпеки та надійності.

Довідково про ВАО АЕС:

Всесвітня асоціація операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС, WANO – World Association of Nuclear Operators) об'єднує всіх операторів АЕС світу. Асоціація була створена у 1989 році як реакція міжнародної спільноти на Чорнобильську аварію 1986 року. Першочерговим завданням був обмін досвідом експлуатації між АЕС, і це був новий крок на шляху до партнерської взаємодії в атомній галузі.

Місія ВАО АЕС полягає у:

  • покращенні заходів безпеки та надійності функціонування атомних електростанцій;
  • спільній роботі над оцінкою, порівняльним аналізом та продуктивністю експлуатації атомних електростанцій;
  • вдосконаленні якості роботи персоналу АЕС та наслідуванні найкращих практик.

ВАО АЕС допомагає операторам ефективно спілкуватися та обмінюватися інформацією, надає низку послуг, зокрема експертну оцінку, технічну підтримку, доступ до глобальної бібліотеки досвіду роботи. В Асоціації впевнені, що багатьом інцидентам на АЕС можна було б запобігти, якби з попередніх були вчасно зроблені висновки.

Організація складається з Ради керуючих, центрального офісу в Лондоні, центру підтримки в Шанхаї та регіональних центрів в Атланті, Парижі, Токіо, москві. Сьогодні ВАО АЕС – це понад 120 членів, які експлуатують більш ніж 430 цивільних ядерних енергетичних реакторів.