#STANDWITHUKRAINE

Працівники РАЕС – учасники міжнародної науково-технічної конференції

Працівники Рівненської АЕС – серед спікерів міжнародної науково-технічної конференції імені В. М. Воєводіна «Проблеми сучасної ядерної енергетики».

Щорічна конференція проводилася 17-19 квітня у м. Харків (перший день), надалі ж в онлайн-форматі. Учасниками заходу стали представники кількох десятків наукових установ, підприємств та організацій атомної галузі України, суміжних галузей, профільних закладів вищої освіти, а також представники галузевих підприємств й установ Польщі та Австрії. Загалом із презентаціями виступили понад 60 спікерів. Серед них фахівці Рівненської АЕС – працівники служби аналізу безпеки та відділу головного технолога Роман Басюк і Павло Кузнєцов.

У межах конференції розглянуті питання розвитку ядерно-енергетичного комплексу України; матеріалів для ядерної енергетики; підвищення рівня безпеки та ефективності експлуатації АЕС; продовження терміну експлуатації енергоблоків та управління старінням обладнання АЕС; ядерної, радіаційної, екологічної безпеки при поводженні з РАВ та ВЯП; проблем термоядерного синтезу; роботи з громадськістю в атомній галузі.

Роман Басюк представив науковій спільноті доповідь «Графічне представлення результатів кількісної оцінки експлуатаційних подій з використанням імовірнісного аналізу безпеки для енергоблоків АЕС України». Як наголошує атомник, на сьогодні в Україні немає спільної галузевої бази, яка дала б змогу зберігати, аналізувати та реєструвати результати кількісної оцінки експлуатаційних подій, відсутня можливість обміну досвідом з кількісної оцінки подій з використанням імовірнісного аналізу безпеки для енергоблоків АЕС України.

«Потрібен зручний та зрозумілий інструмент, який відображатиме актуальну інформацію та покращить роботу з кількісної оцінки експлуатаційних подій на атомних енергоблоках. Графічне представлення результатів кількісної оцінки експлуатаційних подій з використанням імовірнісного аналізу безпеки дасть змогу обмінюватись досвідом між атомними станціями України, зменшити ймовірність виникнення помилок при виборі формули для розрахунку та оптимізувати виробничий процес оцінки подій з використанням імовірнісного аналізу безпеки. Аналогів такого графічного відображення кількісної оцінки експлуатаційних подій в Україні немає. Наразі розроблено проєкт технічного завдання на розробку відповідного web-додатка, функціонал якого може поступово вдосконалюватись. Результат від впровадження – підвищення рівня культури безпеки», – зазначає Роман Басюк.

У ході конференції Павло Кузнєцов презентував наукову доповідь за темою «Динаміка змін розчиненого кисню у воді зі скидом атомної електростанції під впливом температурного ефекту». Метою дослідження є визначення просторово-часових змін концентрації розчиненого кисню зі встановленням факторів мінливості та кореляційних зв’язків між концентраціями О2 та температурою води р. Стир у зоні температурного впливу Рівненської АЕС.

У своїй роботі атомник зазначає, що проведені дослідження свідчать про відсутність негативного впливу скиду стічних вод АЕС: «За результатами проведеного дослідження, вплив скиду вод РАЕС не перевищує екологічних нормативів як за температурним ефектом скиду, так і за впливом скиду на концентрацію розчиненого кисню у водному об'єкті».

Міжнародна конференція вкотре стала майданчиком для зустрічі багатьох науковців та фахівців галузі, а також надала можливість обмінятися ідеями, досвідом, планами на майбутнє.