#STANDWITHUKRAINE

Завершилася підготовка п’ятої групи спеціального кадрового резерву керівників

На Рівненській АЕС завершилася програма підготовки п’ятої групи спеціального кадрового резерву керівників. Молоді атомники отримали сертифікати про успішне проходження теоретично-практичного курсу «Інструменти управління проєктами».

До п’ятої групи спецрезерву увійшли 11 працівників десяти структурних підрозділів підприємства: служби налагоджування та випробувань устаткування; служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації; відділу головного технолога; навчально-тренувального центру; хімічного цеху, цехів – вентиляції та кондиціонування, теплової автоматики та вимірювань, радіаційної безпеки, а також цеху зварювання та цеху з ремонту електротехнічного устаткування енергоремонтного підрозділу.

Програма підготовки тривала з 2022 року. Відтоді атомники проходили різнопланове навчання з інструкторами та психологами, яке охопило різні теми: управління людськими ресурсами та фінансами, професійне вигорання, англійську мову тощо. Крім того, вони знайомилися зі специфікою роботи один одного, готували власні проєкти розвитку електростанції й презентували перші реальні напрацювання. За результатами оцінювання захисту цих проєктів, як фінального етапу підготовки, четверо учасників групи отримали «золоті» сертифікати, решта – «срібні». Також усі вони отримали посібники для керівників, де зосереджена різнобічна інформація, корисна керівникам-початківцям, резервістам та іншим працівникам РАЕС.

«Щоразу кожна група перевищує своїх попередників, і це закономірно, зважаючи на постійне вдосконалення виробничих процесів. Серед нових проєктів близько 60% вже успішно працюють, дещо – на стадії втілення. Деякі проєкти «короткочасні», деякі – на довгу перспективу. Це: планування ремонтів, система диспетчеризації транспорту, покращення побутових умов персоналу та різні технологічні напрями. Усі вони, безперечно, приносять користь нашому підприємству», – прокоментував головний інженер – перший заступник генерального директора РАЕС Вячеслав Стоянов.

«Впродовж останніх двох років проводилася велика робота: навчання, проєкти, участь у різних заходах. Усі ви здобули цінні знання, поповнили фонд лідерів на РАЕС. Це чудовий досвід, але це лише початок і нехай він стане поштовхом до подальшого росту й розвитку, відкриє нові можливості. Ви зловили цей темп, тож не зупиняйтеся!», – звернувся до учасників п’ятої групи спецрезерву заступник генерального директора з персоналу Олег Килюх.

Як зазначила начальниця відділу розвитку персоналу РАЕС Галина Синиця, до групи спеціального кадрового резерву керівників завжди відбувається попередній відбір: «Спостерігаючи за вами впродовж цих років, ми із задоволенням хочемо відзначити, що не помилилися у виборі. Всі кандидати виправдали і навіть перевищили наші очікування. Пам’ятайте, лідерство це вміння створити команду, знайти однодумців, яких ви «запалите» своїми ідеями».

За словами представника навчально-тренувального центру Валерія Сніжка, щоразу до групи спецрезерву входять все молодші й молодші кандидати: «Склад групи – наймолодший з усіх, що були, і це чудово, що молодь настільки прагне до розвитку, пропонує стільки ідей для вдосконалення виробництва. Чимало з учасників першої групи нині керівники різних ланок – заступники головного інженера, заступники і керівники структурних підрозділів. Тому в подальшому лише самопідготовка і саморозвиток. Головне не зупинятися на досягнутому».

Серед тих, хто мав найвищі оцінки за свої проєкти, представник відділу головного технолога Олексій Жупило, який запропонував проєкт зі створення і супроводу графіків пуску/зупину енергоблоків в режимі онлайн.

«Зважаючи на реалії в країні, за весь час нашої підготовки інструктори за стислий термін навчили нас інструментам управління проєктами, планування робіт, певним азам лідерства та підходам до вирішення складних завдань. Зокрема ми навчилися роботі в команді, проявляти лідерські якості, правильній комунікації з адміністрацією, щоб стисло і чітко доводити свою думку. Дякую за можливість реалізуватись самим і реалізувати ідеї, які вилилися у проєкти для покращення діяльності АЕС», – зазначив атомник.

Працівниця навчально-тренувального центру РАЕС Світлана Стельмах зауважує, що підтримка адміністрації та колег відіграли велику роль для успішного втілення її проєкту – семінару з ухвалення експлуатаційних рішень.

«Коли ми збиралися вперше, були дещо схвильовані, розгублені. Сьогодні ж зовсім інша картина, яка демонструє, як за два роки ситуація може кардинально змінитися. Наша група потрапила в такий період, коли тривав «ковід», згодом почалася повномасштабна війна. Тож дякую кожному члену групи – ми вчилися один в одного, підтримували, а також велика подяка кураторам, які супроводжували нас й допомагали нам у всьому», – підкреслила Світлана Стельмах.

На думку працівника хімічного цеху Анатолія Чухрая, участь в групі спецрезерву – це хороша можливість для кожного учасника покращити свої організаційні здібності, управлінські навички; це також дозволяє підвищити надійність роботи енергоблоків, оптимізувати різні процеси в експлуатації.

«Мій проєкт стосувався підвищення надійності роботи вузла корекції водно-хімічного режиму другого контуру блоків №№ 1, 2. Нині він на стадії втілення і став частиною іншого більш глобального проєкту з модернізації. За ці роки була постійна взаємодія між нами і між підрозділами, на всі наші питання і пропозиції вчасно реагували. Це було цікаво, динамічно, вистачало фідбеків від керівництва, як і критики, але ми все гідно сприймали, реалізовували», – підкреслив Анатолій Чухрай.

Довідково: Система підготовки кадрового резерву керівників різних ланок діє на РАЕС з метою розвитку і поглиблення управлінських компетентностей спеціалістів, дає кандидатам можливість підвищити кваліфікаційний рівень, здобути навички у сфері менеджменту, з основ ефективної комунікації тощо.