#STANDWITHUKRAINE

На РАЕС нова ротація експертів постійної місії МАГАТЕ

На Рівненській АЕС завершила роботу 17-та група експертів постійної місії МАГАТЕ.

Експерти зі США та Іспанії працювали на РАЕС впродовж трьох тижнів, виконуючи моніторинг питань з ядерної безпеки та захищеності. Програма перебування передбачала спостереження, обходи, огляди, наради та інтерв’ювання персоналу. У межах місії команда іноземних спеціалістів також відвідала інформаційний центр РАЕС «Полісся».

«В інформаційному центрі ми дізнались багато інформації про громаду, де розташована РАЕС: про її життя, історію, побут, традиції, людей. Вараш – гарне і досить велике місто. Окрім технічної інформації щодо роботи енергоблоків, приємно було дізнатися про творчість та інші активності людей, які тут проживають. Хочеться зауважити, що в інформцентрі РАЕС – найбільші макети енергоблоків ВВЕР, які мені вдалося бачити з досвіду відвідування близько 25 АЕС світу», – зазначила експертка Агентства.

Чергова ротація відбулася за участю керівництва Рівненської АЕС та попередньої команди місії. Новоприбулі фахівці з Іспанії – експерти з ядерної безпеки та фізичного захисту. Їхні попередники подякували атомникам за готовність постійно співпрацювати.

Головний інженер - перший заступник генерального директора РАЕС Вячеслав Стоянов звернув увагу 18-ої групи експертів на дотримання вимог особистої безпеки під час повітряних тривог: «Усе це – реальні загрози, тож у випадку повітряної небезпеки просимо одразу йти в укриття. Сподіваємось, що ваша присутність на майданчику є запорукою того, що ми зможемо почуватися у безпеці».

Нагадаємо, що постійні місії МАГАТЕ на українських АЕС запроваджено з метою моніторингу стану безпеки на атомних станціях в умовах повномасштабної війни росії проти України. Загалом впродовж минулого року РАЕС відвідали більше 30 експертів Агентства з різних країн світу.