#STANDWITHUKRAINE

Рік незламності в малюнках юних учасників конкурсу РАЕС

Серед учнівської молоді міста-супутника та зони спостереження Рівненської АЕС нагороджено переможців творчого конкурсу «Рік незламності».

Цьогоріч учасниками традиційного дитячо-юнацького конкурсу творчості Рівненської АЕС став 151 школяр із закладів загальної та середньої освіти. Така рекордна кількість юних митців цього року пов’язана з тим, що долучилася молодь не лише Вараської ТГ, а й населених пунктів зони спостереження РАЕС, а також зацікавленість дітей викликала тема конкурсу, яка відгукується у серці кожного – рік війни в Україні. Рік незламності українців діти зобразили через власні пережиті емоції та ставлення до всього, що відбувається в країні.

Конкурс проводився у двох номінаціях та двох вікових групах. Журі у складі фахівців Рівненської АЕС оцінювали художню майстерність авторів, відповідність тематиці, оригінальність та композицію робіт.

«Своїми дитячими очима, за допомогою різних художніх засобів, через свою творчість юні митці змогли передати таку дуже недитячу тему. Зустрічаються дуже часто образи «берегині», «впевненого захисника». Було багато робіт і всі виконані справді професійно, без повторів. Відчувається, що кожна робота створена «міцною» рукою і «впевненим» серцем. Для наших захисників – це потужна моральна підтримка, яка додає мотивації боротися», – поділилася враженнями членкиня журі, художниця цеху господарського обслуговування РАЕС Альона Ковтунович.

У підсумку в номінації «образотворче мистецтво» в молодшій віковій групі перше місце присуджено семикласниці Вараського ліцею №5 Дарині Іллюк, друге місце – семикласниці Вараського ліцею №4 Вікторії Савороні та третє місце – вихованиці Маневицького центру творчості Єві Лановій. У цій же номінації серед старшої вікової групи перемогу здобув малюнок восьмикласниці Вараського ліцею №6 Ірини Кондратюк, другою призеркою стала дев’ятикласниця Володимирецького ЗЗСО №1 Діана Власиневич, трійку кращих «закрила» дев’ятикласниця Вараського ліцею №3 Тетяна Булачок.

У номінації «декоративно-прикладне мистецтво, цифровий малюнок, анімація, короткометражне відео» у молодшій віковій групі рейтинг кращих робіт очолив восьмикласник Вараського ліцею №1 Владислав Годунок, друге місце зайняла робота п’ятикласниці Маневицького ліцею №2 Катерини Мефанік та третє місце посіла восьмикласниця Вараського ліцею №3 Маргарита Тихонова. У старшій віковій групі кращою визнано роботу одинадцятикласниці Вараського ліцею №1 Софії Колдун, срібною призеркою стала дев’ятикласниця Біленського ЗЗСО Ірина Ошурко та третьою стала дев’ятикласниця Вараського ліцею №6 Анна Радчишина.

Усі призери нагороджені грамотами, сувенірними та солодкими подарунками від Рівненської АЕС, а також грошовими преміями у розмірі 1500 грн – 1 місце, 1200 грн – друге місце, 800 грн – 3 місце. Окрім того, за активну співпрацю та сприяння в проведенні конкурсу більше десяти керівників гуртків та вчителів дітей нагороджено «Подяками» та сувенірною продукцією підприємства. А саме: керівниць гуртків Палацу культури РАЕС «Хобі Арт» та «Пензлик і Компанія» Оксану Кльок і Оксану Пашко, вчительку зарубіжної літератури Вараського ліцею №1 Іванну Середенко, керівницю гуртка образотворчого мистецтва Вараського ліцею №3 Людмилу Катюху, керівницю гуртка «Веселі барви» Вараського ліцею №4 Людмилу Штинь, вчительку трудового навчання Вараського ліцею №6 Світлану Сніжко, керівницю підліткового клубу «Бригантина» Вараського міського центру соцслужб Любов Тихонову, керівницю художньої студії «Чарівна палітра» Маневицького центру творчості та юнацтва Оксану Мельник, вчительку-асистентку Володимирецького ЗЗСО №1 Катерину Парапанову, вчительку Маневицького ліцею №2 Наталію Мефанік, вчительку Біленського ЗЗСО Ірину Дякову та вчительку КЗСМО «Дитяча художня школа» Херсонської міської ради Олену Панчишину, яка нині тимчасово мешкає у Вараші.

Привітали юних талантів і їхніх наставників та вручили нагороди представники Рівненської АЕС – заступник генерального директора з персоналу Богдан Шмигельський, начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю – голова ВП ГО «УкрЯТ» в Рівненській області Сергій Гуцало.

«Кожен день повномасштабної війни назавжди закарбувався у житті та свідомості наших громадян, тож пам’ять про події війни, спогади та свідчення про терор з боку росіян маємо зберегти для майбутніх поколінь. Саме для збереження пам’яті про події сьогодення, відображення нашого єднання задля допомоги військовим, а також для привернення уваги до атомної генерації (як елементу енергетичної незламності) організовано цей мистецький конкурс. По малюнках видно, що дітям не байдуже, що війна зачіпає кожного з нас. Дякуємо усім, хто долучився до цієї ініціативи», – зазначив Богдан Шмигельський.

«Передивляючись усі роботи, я знову відчув всі ті емоції, які переживав, коли почалася повномасштабна війна. Всі автори підійшли творчо та змогли втілити свої переживання і сподівання у різних техніках на папері, в графіці, витворах декоративно-прикладного мистецтва та відеороликах. Сподіваюся, що наступна тема нашого конкурсу буде вже не «Рік незламності», а «Рік перемоги», – звернувся до учнівської молоді член журі, інженер (графік) навчально-тренувального центру РАЕС Євген Остапович.

Одна з переможниць семикласниці Дарина Іллюк дізналася про мистецький конкурс від вчительки з Херсонщини, яка нині знайшла у її домі тимчасовий прихисток. Юна художниця-аматорка у своєму малюнку зобразила дівчину, яка захищає Україну:

«Сьогодні дуже багато українців та українок, оберігають нас з вами. Тож, втіливши їхній образ, я намалювала берегиню, яка захищає собою від ракет нашу незламну країну. Цей рік був дуже важкий для нашої країни – він забрав безліч життів, дуже багато міст зруйновано. У тітку моєї мами також потрапив осколок і тяжко усвідомлювати, що таке може бути у 21 столітті. Цим малюнком я хотіла показати, що попри усе наша країна красива, вона тримається і обов’язково переможе!».