#STANDWITHUKRAINE

Південноукраїнська АЕС пройшла перевірку стану ядерної безпеки

На Південноукраїнській АЕС завершилася планова перевірка стану ядерної безпеки. Комісія працювала з 15 по 19 травня. Таким способом Енергоатом продовжив цикл запланованих перевірок 2023 року.

Південноукраїнська атомна станція – другий підрозділ, який перевірили. До складу комісії, окрім фахівців дирекції НАЕК, увійшли інспектори з Хмельницької, Запорізької та Південноукраїнської АЕС. Перевіркою було охоплено 24 підрозділи атомної станції. Інспекція цього року мала певні особливості: окрему увагу приділили впровадженню технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом Holtec.

Протягом тижня інспектори проводили комісійні обходи обладнання та робочих місць персоналу, вивчали документацію, аналізували показники безпеки. Приділили увагу виконанню заходів з її підвищення, модернізації та реконструкції обладнання і систем, важливих для безпеки. Вивчили стан виконання актів-приписів державних наглядових органів та актів попередніх перевірок. Підсумовуючи роботу комісії, її голова директор департаменту з відомчого нагляду НАЕК «Енергоатом» Олександр Богун зазначив: «Стан ядерної безпеки задовільний та в цілому відповідає вимогам норм, правил і стандартів ядерної безпеки. Зауваження, які виявлені, не впливають на поточний стан не перешкоджають безпечній експлуатації енергоблоків. Для усунення зауважень будуть розроблені коригуючі заходи».

Такі перевірки проводяться кожні два роки. Під час наступної буде перевірено виконання коригувальних заходів, до розробки яких вже приступили підрозділи ВП ПАЕС.