#STANDWITHUKRAINE

У рамках співпраці Енергоатома із Паризьким центром ВАО АЕС атомники беруть участь у місіях технічної підтримки

У грудні 2023 року Арсен Міносян, секондист ВАО АЕС-ПЦ від Хмельницької АЕС, взяв участь у заході на АЕС Янцзян (КНР) як експерт з розвитку критичного підходу операторів АЕС. Учасники місії ознайомилися з презентаціями експертів Всесвітньої асоціації організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС), здійснили обходи робочих місць та обговорили аспекти розвитку критичного підходу операторів на АЕС Янцзян.

Особливу увагу представники ВАО АЕС приділили позитивним практикам для формування навичок, щоб покращити обізнаність персоналу про критичне ставлення та допомогти працівникам, які безпосередньо здійснюють обходи, й удосконалити їх вміння виявляти дефекти.

Важливу роль у цьому напрямку відіграють методи стимулювання польових операторів та мотивація працівників розвивати критичне мислення. Критичне ставлення керівництва підрозділів – не менш важлива тема, яка була включена до порядку денного МТП.

Під час місії проаналізували ефективність проведення перевірок в умовах обмеженої кількості польового персоналу, опрацювали також організаційні питання: розподіл робочого часу, інтенсивність праці й використання технічних засобів для забезпечення ефективності роботи.

Бенчмаркінг (порівняльний аналіз) – один з ефективних інструментів поглиблення знань й покращення навичок та стану безпеки. Експерти поділилися власним досвідом з цього питання, навели приклади «розумної інспекції» та інновацій на діючих АЕС.

Досвід, отриманий під час МТП корисний не лише АЕС, яка запрошує експертів, але й сприяє обміну досвідом, напрацюванню спільних підходів та удосконаленню процесів у галузі атомної енергетики загалом. Зокрема, для персоналу Хмельницької АЕС Арсен Міносян узагальнив набутий досвід та представив деякі рекомендації щодо покращення роботи з питань охорони праці та експлуатації обладнання.