План корпоратизації Енергоатома: перетворення на акціонерне товариство йтиме за чітким планом

27 червня на своєму засіданні Уряд України затвердив план перетворення державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» на акціонерне товариство (АТ), 100% акцій якого належать державі. Проєкт рішення був розроблений Комісією з перетворення ДП «НАЕК «Енергоатом» на чолі із заступником Міністра економіки Олексієм Соболевим.

План перетворення держпідприємства на АТ передбачає значну кількість почергових етапів, з-поміж яких особливо важливими для подальших кроків є:

  • повна інвентаризація майна підприємства. Наша Компанія успішно це завершила;
  • відбір суб’єкта оціночної діяльності для проведення незалежної оцінки майна. Відповідну процедуру публічних закупівель Енергоатом провів, і триває завершальний етап – закріплення договірних відносин з переможцем;
  • низка заходів зі здійснення оцінки, затвердження її результатів, підготовки проєктів рішень уряду тощо;
  • затвердження засновником установчих документів нового товариства й інших актів задля формування його наглядової ради, державна реєстрація нової юридичної особи. Знаковим у цьому плані має стати листопад поточного року;
  • формування наглядової ради і обрання виконавчого органу товариства. Заплановано на грудень 2023 року – березень 2024-го.

Але процес корпоратизації на цьому не завершиться. Відтак розпочнуть впроваджувати принципи корпоративного управління та найкращих корпоративних практик в діяльності унікального державного суб’єкта господарювання, яким є Енергоатом.